NÁVRAT NA VSTUP DO NOVOMĚSTSKÉHO KURÝRA.
Vloženo 24. 06. 2018.

V PECI POD SNĚŽKOU SE ZAČÍNAJÍ STAVĚT DVA VELKÉ PARKOVACÍ DOMY
Přesněji řečeno ten první v Peci pod Sněžkou se začne stavět už letos v červenci, ten druhý ve Velké Úpě po dokončení toho prvního.


Parkovací dům v Peci pod Sněžkou.

Pec pod Sněžkou - Parkovací dům.
Na hlavní dopravní uzel se promění stávající parkoviště vedle čerpací stanice. Vyroste blízko čerpací stanice a dopravní terminál v Peci se čtyřpatrovým parkovacím domem pro 450 vozidel se stane hlavním dopravním uzlem horského města. To do této lokality přestěhuje autobusové nádraží.
Budou sem jezdit autobusy nejen veřejné dopravy pro obyvatele Pece a přilehlých oblastí, ale také turistů a zaměstnanců. Stavět tu budou rovněž skibusy a budoucí vnitřní městské spoje.
Dřívější zahájení výstavby dopravního terminálu u čerpací stanice před parkovacím domem ve Velké Úpě bude pro hlavní středisko východních Krkonoš v současné době smysluplnější.
Už na jaře totiž začne nad Portáškami u horní stanice lanovky vznikat Herní krajina Pecka za 45 milionů korun. Naučná stezka s 20 stanovišti pro rodiny s dětmi, která částečně povede i nad zemí, se bude otevírat už v létě. Pokud by se dole ve Velké Úpě zároveň stavěl parkovací dům, turisté by neměli kde zaparkovat.
"Dopravní terminál je pro nás přednější, protože je blíže lanové dráze na Sněžku a má větší kapacitu. Hlavním důvodem je, že čekáme na tento projekt dotaci, a tak jako tak bychom stavbu museli letos zahájit. Termín realizace je daný. Dvě takové stavby najednou bychom velmi těžko finančně utáhli, ale hlavně bychom jak Velkou Úpu, tak Pec na několik měsíců odstavili od dvou důležitých parkovacích ploch," vysvětluje Alan Tomášek.
Zda město získá dotaci, bude jasné zhruba do třech měsíců. Projekt počítá s rozpočtem zhruba 160 milionů korun bez započtení DPH, dotace může přinést až 54 milionů.
"Výše dotace je v tomto případě omezena, ale pořád to jsou obrovské peníze," poznamenává starosta. Pokud nedojde k průtahům ve výběrovém řízení, dopravní terminál s parkovacím domem by se měly začít stavět v červenci. V ideálním případě bude celá stavba hotova do konce příštího roku.




Parkovací dům ve Velké Úpě.

Velká Úpa - Parkovací dům.
Předmětem veřejné zakázky je novostavba pětipodlažního parkovacího objektu pro 365 osobních aut v Peci pod Sněžkou, na stávající parkovací ploše ve Velké Úpě, pod nástupem na dolní stanici lanové dráhy Portášky a na protějším svahu přiléhajícím k pravému břehu řeky Úpy.
V suterénu je situován vstup do objektu, ve středu dispozice je hlavní komunikační jádro se schodištěm a výtahem, v rozích na obou stranách jsou situována úniková schodiště.
Dopravní propojení jednotlivých podlaží je venkovními kruhovými rampami. K parkování bude sloužit i střešní konstrukce.
Předpokládaná hodnota zakázky dosahuje cca 100 milionů korun.


Mapa s umístěním parkovacích domů.

Zdroj: www stránky Pece pod Sněžkou.


Komentář Novoměstskéh kurýra:
Tuto informaci sem dávám proto, že oblast kolem Pece a Velké Úpy je moje dlouhodobá "srdeční záležitost", jezdili jsme tam velmi často k příbuzným už od mala, dokonce jsme tam nějaký čás bydleli a já tam začal chodit do první třídy. A můj děda tam v padesátých letech dělal perfektního a určitě atraktivního Krakonoše. Na výše uvedené mapě jsem malým červeným puntíkem označil to místo, kde jsme tehdy bydleli. Chalupa se jmenuje "Pecká samota" a má č.p. 1. Děda tam tehdy dělal hajného. A do školy do Velké Úpy to byla docela dlouhá cesta. A jeleni nám v zimě chodili až pod okno, kde byla studánka s pitnou vodou.

A také to uvádím proto, abych ukázal, že parkovací domy jsou tou nejlepší cestou k vyřešení nedostatku parkovacích míst. Ovšem chce to silný "tah na branku" a schopnost sehnat peníze. A to řešení v Peci a Velké Úpě je opravdu velkorysé.

V našem městě se přímo nabízí vhodné místo v prostoru parkoviště za Městským úřadem. Dopadne to někdy?

Jindřich Buchal.